Met steeds weer nieuw opkomende virussen, plagen en ziekten in de glastuinbouw, is hygiëne in de kas een belangrijk en veelbesproken onderwerp. Schone handen, schone machines en schoon water zorgen voor een schone kas en dus ook schone gewassen. Wij geven u graag een aantal tips voor een goede hygiëne in de glastuinbouw!

1. Ontsmettingsstraat bij de ingang van de kas

Een ontsmettingsstraat (hygiënesluis) is één van de belangrijkste hulpmiddelen in de kas! Door alle bezoekers en medewerkers bij de ingang van de kas de desinfectiepoort te laten gebruiken, is de kans klein dat er nog ziekten de kas in worden meegenomen. In de hygiënesluis worden zowel de handen als de schoenzolen ontsmet met een desinfecterend middel.

2. Hygiënisch werken met een doopbak

Gedurende de werkzaamheden in de kas is het uiteraard ook essentieel dat de handen regelmatig worden ontsmet. De ontsmettingsbak van Berkvens kan op verschillende typen buisrailwagens worden gemonteerd. Aan de hand van een timer zal de buisrailwagen geregeld stoppen, waarna de medewerker zijn handen kan ontsmetten. Zo weet u zeker dat uw medewerkers hygiënisch te werk gaan.

3. Schone teeltvloer met de Stefix 135

Gebruikt u worteldoek om uw teeltvloer of containerveld te bedekken? Om ziekten en plagen te voorkomen is het cruciaal om het doek tijdens de teeltwissel grondig te reinigen. Om dit handmatig te doen is enorm tijdrovend. Bovendien wordt daarmee lang niet hetzelfde resultaat behaald, dan wanneer dit machinaal wordt gedaan. Met de Stefix 135 van Steenks Service wordt uw worteldoek snel en krachtig schoongeveegd. Deze machine laat geen sporen of beschadigingen achter op zachte of onregelmatige vloeren en kan maar liefst 10.000 vierkante meter per uur aan!

Tip: In onze webshop bestel je eenvoudig uw benodigde schoonmaakmiddelen én de bijbehorende spuitset!
 

4. Uw machines grondig reinigen

Ook de machines en gereedschappen die in de kas worden gebruikt, zullen met regelmaat uitvoerig gereinigd moeten worden. Het schoonmaakmiddel Frekofix is hiervoor uitermate geschikt. Plantengroen, rookaanslag, oliën, vetten en algen verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Frekofix schoonmaakmiddel tuinbouwmachines  

5. Kasruiten schoonmaken

Het schoonmaken van de ruiten van de kas doet u eenvoudig met een kasdekreiniger. Bij Steenks Service bieden wij machines voor het reinigen van zowel de binnenkant als de buitenkant van de kasruiten. Met een kasdekreiniger worden uw ruiten op de juiste manier schoongemaakt en kunnen moeilijk bereikbare plekken worden bereikt.

6. Stel een hygiëneplan op

Om een goede hygiëne in de kas te kunnen waarborgen is het raadzaam om de risico’s in kaart te brengen en opvolgend een hygiëneplan op te stellen. Hierin wordt omschreven welke maatregelen er binnen het bedrijf worden getroffen en wanneer deze moeten worden nageleefd. Uiteraard dient de hygiëne periodiek te worden gecontroleerd om het hygiëneprotocol waar nodig aan te scherpen.

Ga hygiënisch te werk met de machines van Steenks Service

Vanzelfsprekend wilt u de hygiëne in uw kas perfect waarborgen. Steenks Service biedt meerdere machines en producten die dit een stuk gemakkelijker maken. Heeft u interesse in één van onze machines of wenst u advies van een specialist van Steenks Service? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via het contactformulier op onze website of door te bellen naar +31(0) 174 510 266.