In de verpakkingsindustrie worden veel producten verpakt in dozen. Er zijn verschillende technieken om dozen dicht te maken. Deze technieken zijn bijvoorbeeld het tapen of omsnoeren van dozen. Het doel van het dichtmaken van deze dozen is dat de goederen veilig en in perfecte conditie aankomen bij uw klant.

Dozen tapen

De meest gebruikte techniek om dozen te sluiten is het dichtapen van dozen. Dit tapen van dozen kan zowel handmatig als machinaal worden gedaan. Afhankelijk van de situatie en het volume dozen wordt dit gekozen. Bij het handmatig aanbrengen wordt een hand-afroller gebruikt. Hiermee bent u erg flexibel en kunnen eenvoudig verschillende dozen worden getapet. Bij het automatisch tapen wordt vaak een machinale dozensluiter of een tafeldispenser ingezet.

Dozen omsnoeren

Een andere techniek voor het sluiten van dozen is het dichtbinden met omsnoeringsband. Hiervoor wordt een verticale omsnoeringsmachine gebruikt die het band om de doos heen bindt. Deze specifieke omsnoeringsmachine wordt ook wel een bandeermachine genoemd. Een bandeermachine is beschikbaar in een automatische en semi-automatische variant. Bij de automatische variant kan de machine worden bediend vanuit een verpakkingslijn of met een voetpedaal. Als de dozen door het bindraam heengaat dan wordt het omsnoeringsband om de doos heen geschoten, strakgetrokken en vast gelast. Bij een semi-automatische bandeermachine moet de operator het band zelf om de doos heen binden, waarna de machine het band straktrekt en vast last.

Verschil tussen tapen en omsnoeren

Het gebruik van plastic tape is erg eenvoudig en de doos blijft goed dichtzitten. Echter is dit wel een plastic product. Daarnaast raakt de doos beschadigd bij het losmaken van het tape. Dit kan in sommige situaties ongewenst zijn. Bij omsnoering wordt de doos dichtgebonden met omsnoeringsband. Dit materiaal beschadigt de doos niet. Bovendien is dit eenvoudig te recyclen en geeft het extra stevigheid aan de doos.

Dozensluiter voor mijn verpakkingsproces

Voor het sluiten van dozen kan er gekozen worden voor omsnoeren of het dicht tapen van de doos. In beide gevallen kan dit automatisch of semi-automatisch worden gedaan. Echter heeft omsnoeren wel een aantal voordelen ten opzichte van het tapen. Afhankelijk van uw situatie kunt u beoordelen wat het beste bij u past. Heeft u advies nodig om een keuze te maken uit de veelgebruikte dozensluiters? Dan kunt u contact opnemen met één van onze experts. Deze zijn te bereiken via +31(0) 174 510 266 of u kunt mailen naar info@reisopack.nl.