Omsnoeren, oftewel omsnoering, is het proces van verpakken waarbij producten met omsnoeringsband worden vastgemaakt of gebundeld, zodat deze veilig getransporteerd kunnen worden. Omsnoering wordt toepast op het vastmaken van dozen, kisten, kratten et cetera aan of op pallets. Ook wordt omsnoering ingezet voor het bundelen van goederen of voor het dichtbinden van dozen.

Horizontale of verticale omsnoering

Afhankelijk van het object dat omsnoerd moet worden, maakt u de keuze tussen horizontaal of verticaal omsnoeren. Bij horizontale omsnoering wordt er in de breedte omsnoeringsband geplaatst. Bij verticaal omsnoeren wordt er in de hoogte omsnoeringsband geplaatst.

Horizontaal of verticaal omsnoeren kan met een automatische of semi-automatische omsnoeringsmachine worden gedaan. Een automatische omsnoeringsmachine kan zelfstandig het object binden. Dit terwijl er voor het semi-automatisch omsnoeren een operator nodig is om het object te binden.

Soorten omsnoeringsband

Het type omsnoeringsband heeft effect op de werking van uw omsnoeringsmachine. Om deze reden is omsnoeringsband een belangrijk onderdeel binnen de omsnoering. Bij Steenks Service hebben we speciaal omsnoeringsband ontwikkeld voor de beste prestaties. Dit band laat namelijk geen stof achter in de bindkop van de machine. Daarnaast is het sterk en zitten er veel meters band op een rol. Bij Steenks Service hebben we 2 soorten omsnoeringsband beschikbaar. Dat zijn polypropyleen (PP) band en polyester (PET) band.

PET band vs PP band

PET band is een soort omsnoeringsband dat gebruikt wordt voor het omsnoeren van zware goederen. PET band is erg sterk en elastisch, maar verliest het zijn spanning niet. PP band wordt gebruikt voor het omsnoeren van de middelzware tot lichte goederen. PP band heeft weinig spanningsverlies en een gunstige breeksterke. Om deze reden wordt dit het meeste gebruikt voor omsnoeringstoepassingen. PP band is ook wat goedkoper dan PET band.

PP band en PET band zijn eenvoudig te recylcen. Een handig hulpmiddel hiervoor is de omsnoeringsband versnipperaar. Deze hakt het band ik kleine stukjes zodat dit ruimte bespaart in de afvalverwerking.

De juiste omsnoering voor uw situatie

Bent u op zoek naar het juiste soort omsnoering voor uw toepassing? Neem dan contact op met een van onze omsnoeringsexperts zodat zij u van advies kunnen voorzien. Vul hiervoor het online contact formulier in of bel ons via +31(0) 174 510 266.